Strandsitteren artikler
50 år siden Festus sjarmerte Moss, Buffalo Bill og alle oss
- Detaljer
- Kategori: Strandsitteren artikler
- Publisert 03. oktober 2021
Av Bjørn Wisth
Rett skal være rett, lærte jeg av min gamle bestefar. I en ellers flott artikkel om Jeløys og byens store sønn, tidligere ordfører Emil Andersen, var det sneket seg inn et par faktafeil. Emil Andersen ble født 21. juni 1902 og døde etter en tids sykdom 23. februar 1973, ikke i 1972. Og bildet av «sheriffen i Moss City», som håndhilser og ønsker den folkekjære amerikanske Festus (Ken Curtis) fra TV-serien «Krutrøyk» (Gunsmoke) velkommen i Mossehallen, ble ikke tatt under jubileet i 1970 av fotograf Jan Larsen, men av undertegnede i 1971 under cowboyheltens showturné i Norge. Emil Andersen, med klengenavnet Buffalo Bill, var som de fleste guttepjokker i oppvekstårene opptatt av amerikanske cowboyhelter med blanke Colt-revolvere i beltet. Ordføreren benektet aldri at han under lek som «Buffalo Bill» fikk kjeft hjemme for å ha sikret seg «skalper» i beltet av hårfletter fra noen småjenter i nabolaget.
Ordfører Emil Andersen møtte i sin «regjeringstid» en rekke kongelige høyheter, statsministre og utenlandske kjendisgjester. Under 250-årsjubiléet til Moss i 1970 tok han imot Hans Majestet Kong Olav V på Honnørbrygga i Kanalen torsdag 20. august. Kongen ble fulgt sjøveien fra Son der Kronprinsesse Sonja og Kronprins Harald hadde gått om bord i kongeskipet ‘Norge’. Kongen og Emil kjørte sammen i åpen bil gjennom byen. Gatene opp til Nesparken var tettpakket av jublende barn og voksne med norske flagg. Kongen foretok den offisielle åpningen av jubileet og Mossehallen; kommunens jubileumsgave til seg selv.
3000 i Mossehallen
Mindre høytidelig, og langt mer humoristisk, var nok ordførerens «duell» med cowboyhelten Festus (Ken Curtis) i Mossehallen året etter. Sheriffassistenten fra TV-serien «Kruttrøyk» (Gunsmoke) hadde i flere sesonger tatt hele Norge med storm i rollen som den noe enfoldige og lurvete medhjelper for sheriffen i Dodge City. Onsdag 3. mars 1971 fikk tusener av Festus-fans i Moss møte sitt idol ansikt til ansikt i den nye Mossehallen. Rundt 3000 unge og gamle opplevde en spøkefull rollefigur som imponerte med sang, showdans og norske gloser. Festus gjestet Norge med The Frontiersmen Quartet, en svært anerkjent country & westerngruppe i Amerika. Gruppa besto av en kvinne og tre menn: Patti med indiansk opphav, Jack, Clem og lederen Hi. Og The Country Snakes med Lillian Askeland og Arne Bendiksen var det norske artistbidraget.
Norgesbesøket skapte rene kaostilstander med fulle hus i Stavanger, Trondheim, Skien, Tønsberg, Moss og Elverum. Og halve folket satt klistret foran TV-apparatene da Festus var gjest hos Erik Bye i «Lørdagskveld». Oppholdet i Norge ble avsluttet i den fullsatte Njårdhallen i Oslo.
Festus på Bastøfergen
Sammen med kollega Bjørn Skovly i Moss Dagblad hadde jeg gleden av å få treffe privatmennesket Ken Curtis ombord i Bastøfergen bare timer før forestillingene i Moss. Vi glemmer aldri intervjuet med den kunnskaps- rike, blide, staute, høyreiste (1,83 cm) og imøtekommende skuespilleren. Han framsto som rake motsetningen til rollefiguren Festus. Bare skjeggpryd og glimtet i øynene var gjenkjennelig også i privatpersonen Curtis. Ikke rart vi pressefolk ble litt satt ut den gangen for 50 år siden!
Det gjorde de også i Zurich da Curtis landet ved an- komsten til Europa fra USA. Tollerne på flyplassen opp- daget revolveren i bagasjen, fryktet terror og kontaktet politiet. Heldigvis kjente de igjen Festus fra Gunsmoke- serien, men våpenet ble for sikkerhets skyld låst inne hos flykapteinen på reisen nordover. - Det er mye Festus i Ken og mye Ken i Festus, hevdet kona Torrie. Selv om James Arness som Marshall Matt Dillon var stjerna i serien, og dessuten hadde norske aner, var det likevel Festus som de fleste trykket til sine hjerter. Små og store ville ha autografen, bilde og håndhilse på filmhelten. Han stilte blid og velvillig opp for alles ønsker
- med og uten cowboydrakt.
Fengsel i overetasjen
Ken Curtis ble født 2. juli 1916 som yngste av tre brødre under trange kår i Lamar sørøst i den amerikanske delstaten Colorado. Hans egentlige navn var Curtis Wain Gates. Som 10-åring flyttet familien til småbyen Las Animas, der faren ble sheriff i årene 1927-31. Fengselet med 24 celler var i andre etasje over boligen i politistasjonen. Moren lagde samme mat til fengselsfuglene som til sine egne, og Curtis hjalp til med servering.
Planen var å studere medisin på universitetet, men han valgte å følge musikkinteressen. Unggutten produserte en hel skolemusikal, med sangtekster og melodier. Han spilte saxofon og ble en dyktig sanger og låtskriver. Han ble i 1941 hyret inn som vokalist i det legendariske storbandet til Tommy Dorsey, og han erstattet midlertidig selveste Frank Sinatra. I årene 1949-1952 sang Curtis i countrygruppa Sons of the Pioneers. Curtis kom på 50-tallet inn i filmbransjen, først som syngende cowboy.
.
Festus sjarmerte 3000 mossinger, lød avisoverskriften da ordfører Emil Andersen ønsket cowboyhelten velkommen til Mossehallen. Til venstre impresario Gunnar Eide. (Foto: Bjørn Wisth)
16 år som Festus
Han ble skrevet inn i rollen som Festus Haggen, da Columbia Pictures gjorde radio (1952-61) og senere TV-suksess med Gunsmoke-serien (1955- 75). Her ble Ken Curtis elsket av unge og eldre cowboyfans verden over som Marshall Matt Dillons noe sjuskete, øldrikkende og late medhjelper i Dodge City. Ken Curtis var med i rollen som Festus i 306 episoder gjennom 16 år (1959- 75). Serien gikk i 20 sesonger fra 1955 til 1975, og varte i 635 episoder.
Curtis døde 28. april 1991 av hjerteinfarkt mens han sov hjemme i byen Clovis, i Fresno County, California. Clovis har hedret Ken Curtis med en Festus-statue plassert ved inngangsdøra til byens bank. Der står den folkekjære lovens vokter på sokkel og skremmer eventuelle bank- røvere fra å prøve seg på noe
«brekk».
Festusshowet fikk toppoppslaget i Moss Dagblad. (Foto: Bjørn Wisth)
Kilder: Moss Dagblad, Wikipedia