Strandsitteren artikler

Erikkas broderiforretning i Moss

Erikka Oline Olsens lidenskap for broderi og klær førte til at hun åpnet sin egen forretning i Moss, en virksomhet hun skulle drive i hele 25 år. Hun var født i 1871 i Berg i Halden,

Av Arve Tomt Gundersen

Erikka Oline Olsen kom til Moss på slutten av 1890-tallet. Hun antas å ha gjennomført en vanlig "husmorskole."
Som ung kvinne bodde Erikka i Dronningens gate 20. Hun var registrert med yrke som "Handlende Broderiforretning". På den samme adressen var også Hansine Abrahamssen med sin broderiforretning, og jordmor Ida Dybek. Hansine og Erikka delte senere en annonse i lokalavisa. Det viser seg at Erikka bodde og gikk i lære hos frøken Abrahamssen fra 1898 til hun startet sin egen virksomhet.

Etablering og Suksess
I 1902 skrives nok et spennende kapittel i historien om Erikka Oline Olsen. Denne gangen ønsket hun å realisere drømmen sin om en egen forretning og begynte sitt virke i Dronningens gate nummer 19f. Historien hennes tok form 16. april, ifølge senere historiske opptegnelser i Handelsregisteret. Erikka spesialiserte seg i "Hvidevarer og Broderihandel", et nisjefelt som skulle vise seg å være en suksessfull arena. For lokaler til sin drømmebutikk henvendte hun seg til Samuel Ramleth og Christian Clausen, eierne av den prestisjefylte Sæbbøs Boghandel. De eide hele nummer 19f. Erikka fikk tilgang til et romslig lokale, et kjøkken og til og med en kjeller. Hennes butikk skulle snart blomstre og fylle disse rommene med broderikunst og hvitevarer som fascinerte Moss' innbyggere.

Forretning og Bolig
I mai 1904 forsøkte Erikka Olsen å leie ut et rom i en leilighet i Torvgården, noe som tyder på at hun kanskje hadde flyttet dit på dette tidspunktet. I august samme år annonserte hun selv etter en ny leilighet med to værelser, kjøkken og entre i byens sentrum. Kanskje hadde hun allerede da truffet sin fremtidige ektemann.
I de påfølgende årene begynte det å bli tydelig at Erikka Oline Olsen hadde hendene fulle. Hun søkte ofte etter ekstrahjelp til sin broderiforretning. Dette indikerte at hennes virksomhet blomstret, og hun trengte flere hender for å møte den økende etterspørselen. Virksomheten fikk telefonnummer 173, linje 2.

Flytting og Ny Vekst
I 1910 tok Erikka Oline Olsen et dristig skritt. Etter 16 år i Dronningens gate 19f, bestemte hun seg for at det var på tide å søke etter større lokaler for sin blomstrende forretning.
Eieren Samuel Ramleth forsøkte deretter å leie ut de tidligere lokalene kan vi se i lokalavisene. Samuel Ramleth gikk bort 30. juni 1910, og i oktober 1910 solgte hans enke, Ragna Ramleth, hele bygningen til Oscar Rønneberg. Rønneberg hadde allerede leid ut det nærliggende hjørnet mot Ibsens gate i flere år, og han betalte 53.000 kroner for hele komplekset i Dronningens gate 19f. Thorleif Lunde, som senere kjøpte denne eiendommen, flyttet inn der. Sæbbøs Boghandel fortsatte sin drift i bygningen.

Erikka Olsen holdt så et flyttesalg mot slutten av mars, noe som tyder på at hun åpnet sin nye forretning i nye lokaler fra 1. april 1910. Erikka flyttet da forretningen sin til hjørnet på gullsmed Bøhms gård, senere overtatt av bokhandler Rolf Olsen. De nye lokalene var i nabogården Dronningens gate 19c, rett overfor Søren Kure. Her fikk hun et nytt telefonnummer, 378.
Etter at Erikka hadde flyttet til sitt nye sted, fortsatte hun ufortrødent med sitt dyktige arbeid innen søm og broderi. Hun omfavnet et imponerende utvalg av oppgaver, som inkluderte alt fra å sy om eksisterende plagg til å designe helt nye mønstre. Hennes talent og dedikasjon reflekterte seg tydelig i det varierte sortimentet hun kunne tilby, som strakte seg fra nydelige "Slumretæpper" til forseggjorte «bordtæpper», løpere, servietter, og myke puter.

Engelsk broderi
Erikka var mesteren bak kunstferdige eksemplarer av engelsk broderi, som i seg selv var kunstverk. Hun kunne til og med forvandle vanlige bord til enestående borddekorasjoner ved hjelp av sitt broderi. Ikke nok med det, hun hadde også en imponerende kolleksjon av sofaputer, hver og en en liten juvel som kunne sette prikken over i-en i ethvert hjem.
I adresseboken for 1913/14 finner vi henne oppført som innehaveren av en garn- og broderiforretning. Og allerede året etter, i 1915/16, hadde hun utvidet sitt virke og ble oppført som innehaveren av en hvitevare- og broderiforretning. Dette viser tydelig hvordan hennes lidenskap for søm og broderi fortsatte å blomstre. Forretningen opphørte i 1919.

Personlig Liv og Etterliv
Erikka Olsen fant den store kjærligheten i urmaker Carl Emil Andersen, som opprinnelig kom fra Arendal. I 1907, utvekslet de sine løfter i en vakker seremoni i Moss kirke. Etter bryllupet begynte de sitt liv sammen som ektepar, og slo seg først ned i Dronningens gate 19. Senere, i 1909, bestemte de seg for å bytte til en ny bolig i Herfordts gate 3 på Skarmyra. På den tiden var dette området en del av den fruktbare jorden som tilhørte grosserer Johan Nyquist, som i praksis eide en betydelig del av byen.

Erikka og Carl var blant de første som valgte å bosette seg på Skarmyra, og de ble pionerer i dette nye boligfeltet. De tok sin plass som de aller første beboerne på dette feltet og ble tildelt parsell nummer 23. Det er interessant å tenke på hvordan området endret seg over tiden; på 90-årsdagen sin, skal Erikka ha uttrykt følelsen av å bo langt ute på landsbygda. Men bare tre år senere befant de seg midt i et voksende boligfelt, noe som viser den raske utviklingen og byveksten.

Selv om det ser ut til at Erikka og Carl ikke fikk egne barn, la de likevel et viktig avtrykk i området. Erikka valgte å selge eiendommen sin i april 1965 til Ingar Svartberg for 70.000 kroner. I tillegg hadde hun en annen eiendom som bar navnet "Ro under Salbuhuset," og denne ble solgt til kommunelegen Idar Grevestad i januar 1946 for 9.000 kroner. Disse transaksjonene kan ses som deler av parets historie, deres eiendommer og minnet om deres tid sammen i Moss.

Kilder:
Moss Avis, Moss Tilskuer, Moss Dagblad, Folketellinger, Kirkebøker, Handelsregisteret,
Eget arkiv


Erikka Olsen var en staselig kvinne.


Den nye forretningen på hjørnet midt i Dronningens gate.


Erikka Olsens forretning til venstre.


Forretningsvirksomheten til Erikka Olsen ble kunngjort 16. April 1902.